öğrenci pasaportuGünümüzde öğrenciler, gerek turistik amaçlarla gerekse eğitim amacıyla öğrenci pasaportu için başvuru yapıyorlar. Work & Travel ve Interrail gibi öğrencilerin sıklıkla katıldıkları etkinlikler düşünüldüğünde öğrencilerin yurt dışında yaptıkları standart harcamalar dahi azımsanacak seviyede değildir. Özellikle yurt dışına dil eğitimi için gidenlerde bütçe eğitim süresi, eğitim kalitesi ve yaşam standartları açısından önemli rol oynamaktadır. Yurt dışına seyahat eden öğrenciler, bu gibi durumlarda tasarruf edilebilecek her noktayı gözden geçirirler. İşte tam burada sadece öğrencilerin faydalanabileceği harçsız öğrenci pasaportunun cazibesi göze çarpıyor.

Normal pasaport başvurularından farklı olarak çok daha az maliyetli olduğundan, öğrencilikleri devam edenler bu haklarından yararlanmalıdırlar. Öğrenci pasaportunun süresi başvuru sahibinin yaşına ve öğrenim süresine göre değişmekle birlikte 5 yıla kadar verilmektedir.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu almak için ilk şart doğal olarak öğrenci olmak. Tabi sadece öğrenci olmak da yetmiyor; belirli kriterleri yerine getirmek gerekiyor. Tüm pasaport başvuruları gibi öğrenci pasaportunda da başvurular Pasaport Şube Müdürlüklerinden, gerekli evraklarla birlikte alınmakta. Gerekli evrakları temin eden ve başvurmak için gerekli şartları yerine getiren her öğrenci pasaport başvurusunu yapabilmektedir.

Kimler Öğrenci pasaportu alabilir

Başvuru için gerekli şartlar:

  • 25 yaşının altında olan,
  • Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora veya Açık Öğretim Fakültesi programlarında eğitim gören,
  • Interrail veya Work & Travel yapmak isteyen,
  • Spor, sanat veya yarışmalara katılım gösteren,
  • Seminer veya konferans etkinliklerine katılım gösteren,

öğrenciler, başvuru yapabilirler.

Öğrenci Pasaportu Ücreti

Öğrenci pasaportlarından pasaport harç bedeli alınmadığından pasaportun geçerlilik süresine göre ücret değişmemektedir. Maliye Bakanlığı tarafından 180 TL olarak belirlenen 2021 pasaport defter bedelinin ödenmesi yeterlidir. Pasaport ödemelerini alan anlaşmalı bankalar listesine bağlantıdan erişebilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

  • Islak veya dijital imzalı öğrenci belgesi
  • Pasaport için çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Zorunlu olmamakla birlikte, bağlı bulunan öğrenim kurumundan alınmış harçsız pasaport talep yazısı
  • Pasaport şubesindeki vezneye veya anlaşmalı bankalarda yatırılan pasaport defter bedeli dekontu
  • Kimlik kartı ile (varsa eski pasaportunuzu da almalısınız) birlikte e pasaport randevu sistemiyle alınan randevuya gitmek

Tüm işlemler bu kadar! Pasaport çıktığında PTT şubesinden teslim almanızla birlikte artık yurt dışı seyahatinizi planlayabilirsiniz. Siz de eğer öğrenci pasaportu almak için gerekli kriterlerden birisini yerine getiriyorsanız bu hakkınızı kullanarak çok daha az bir maliyetle pasaport sahibi olabilirsiniz.

E Pasaport randevusu almak için: https://www.nvi.gov.tr/