Pasaport Nedir?

Pasaport, yurtdışına çıkmayı düşünen herkesin almak zorunda olduğu ilk evraktır. Pasaport aynı zamanda tüm vatandaşlık bilgilerinizi içerdiğinden, nüfus cüzdanı gibi kimlik olarak da kullanılabilir. Geçerlilik süresi değişken olan pasaport, 6 ay, 1, 2, 3, 5 ve 10 yıllık olmak üzere düzenlenir. Pasaport harçları, almak istediğiniz pasaport süresine göre değişkenlik gösterir. Pasaport işlemleri, pasaport ücretleri, pasaport randevusu, pasaport türleri, e pasaport, pasaport başvurusu gibi pek çok konuda merak ettiklerinizi bu bölümde açıklamaya çalıştık.

pasaport başvurusu

Pasaport Nasıl Alınır?

Türkiye’de ikamet eden vatandaşlar, e-Pasaport almak için 81 İl ve 366 İlçe Emniyet Müdürlüğü içersinde halihazırda hizmet sağlayan toplam 447 başvuru merkezine; Türkiye dışında ikamet eden vatandaşlar ise yaşadıkları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluklarına veya Başkonsolosluklara müracaat etmelilerdir. Pasaport başvurusu esnasında yapılması gerekenleri öğrenmek için tıklayınız.

Pasaport Türleri

pasaport türleri

Pasaport Harçları

Pasaport ücretleri pasaport türüne ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Siz de başvurusunda bulunmak istediğiniz pasaportun harç bedellerini ve ödeme ile ilgili detayları öğrenin.

Öğrenci Pasaportu

Öğrenciler yurt dışı çıkışları için harç bedeli ödemeden pasaport alabilmektedirler. Öğrencilerin hangi durumlarda harçsız pasaport alabildiğini ve yapmaları gerekenler işlemler hakkında detayları öğrenin.

Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

e-Pasaportlar aslında Makinede Okunabilen Pasaportların bir çeşidi olmakla birlikte Makinede Okunabilir Pasaportlardan daha ileri seviyede güvenlik aşamalarına sahiptir.

Çipli pasaport”, “biyometrik pasaport” ya da ”elektronik pasaport” olarak da bilinen e-Pasaportlar, Makinede okunamayan pasaportların kimlik bilgilerini içeren sayfada bulunan pasaport numarası, isim, soyisim, tebaa, doğum günü, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. Kişiye özel bilgi ve pasaport datalarının yanında içinde vesika, imza, parmak izi gibi biyometrik verilerin depolanabildiği yongalı (çipli) pasaportlardır.

Türkiye, 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasını başlatmıştır. Tüm dünyada uygulamaya giren e-Pasaportların varlığı belge güvenliğinin daha üst seviyelere çıkmasına bağlı olarak, pasaport kontrol işlemleri hızlanmaktadır. Ülkemizin de e-Pasaport uygulamasına geçişi ile vatandaşlarımızın daha hızlı ve basit seyahat etmeleri sağlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, sınır geçişlerinde karşılaşılabilecek isim benzerliğinden doğabilecek bir aksilik önlenmiş olacak ve süreç hızlanacaktır.

e-Pasaport kullanımı Türkiye’nin Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde de önemli bir aşama oluşturmaktadır.

Konu hakkında kapsamlı bilgi için bağlantıdan NVI Pasaport sayfası üzerinden incelemeye devam edebilirsiniz.

Hususi damgalı pasaport, yaygın adıyla yeşil pasaport alabilmek için belirli şartları yerine getiriyor olmak gerekmektedir. Yeşil pasaport alma hakkı bulunduranlar gerekli evrakları toparlayıp pasaport randevusuna giderler ve pasaportlarını posta ile teslim alırlar. Konu hakkında detaylı bilgi için Yeşil Pasaport sayfasını ziyaret ediniz.
Yeni kanunlar gereği çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun yolculuğunuz süresince çocuğunuzun pasaportunu bulundurmanız zorunludur.
e-Pasaportlarda süre uzatma olanağı bulunmamaktadır. Bu sebeple, pasaportun kullanım süresi bittiğinde veya daha uzun süreli pasaport istenmesi durumunda yeni bir başvuru yapılması gerekmektedir.
Başvurusu bitmiş ve düzenlenmiş olan e-Pasaportlar ülke içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine ulaştırılmakta; ülke dışında ise başvurunun yapıldığı Büyükelçilik veya Başkonsoloslukta imza ile başvuru sahibine iletilmektedir.