Nüfus kayıt örneği kişinin kendine ve ailesine ait kimlik bilgilerini içeren resmi bir belgedir. Genel kullanım amacı, kurumların talebi üzerine olmakla birlikte, en çok kullanılan alan vize başvurularında olmaktadır. Bu yazımızda özellikle vize için nüfus kayıt örneği almak isteyen okurlarımıza, resimlerle adım adım işlemleri anlatmaya çalışacağız.

vize için nüfus kayıt örneği

Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır?

Nüfus kayıt örneği, nüfus ve vatandaşlık genel müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Özellikle son yıllarda E-devlet sisteminin de yaygınlaşması ile, nüfus müdürlüklerinde zaman kaybetmeden, E-devlet sisteminden temin edilebilmektedir. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için TC kimlik numaranız ve şifreniz yeterlidir. Şayet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesinden temin etmeniz mümkün. Size en yakın PTT şubesini bulmak için tıklayınız.


1. Adım

Nüfus kayıt örneği alırken atılması gereken ilk adım E-devlet sisteminin web adresi olan turkiye.gov.tr adresini tarayıcınıza yazdıktan sonra, karşınıza çıkan ekranın sağ üst köşesinde yer alan Giriş Yap butonunu tıklamanız gerekir (Yeşil okla gösterilmiştir).

E-devlete nasıl girilir

2. Adım

Giriş sayfasına TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra, sisteme giriş tuşunu tıklayın (Yeşil okla gösterilmiştir).


3. Adım

Girdiğiniz bilgilerin doğru olması halinde otomatik olarak giriş yapmış ve tekrar ana sayfaya yönlendirilmiş olursunuz. Talep ettiğiniz belge için arama bu sayfadan yapılacaktır. (Yeşil okla gösterilmiştir).

barkodlu hizmet dökümü arama

4. Adım

Ana sayfada yer alan arama bölümüne ‘’Nüfus Kayıt Örneği’’ yazıp, çıkan sonuçlardan “Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama”yı tıklayın (Yeşil okla gösterilmiştir).

Nüfus Kayıt örneği e devlet

5. Adım

Açılan sayfada bu belge hakkında genel bilgilendirmeler yer almaktadır. Devam etmeden önce, kırmızı okla gösterilen bölümdeki ”Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” kutucuğunu işaretledikten sonra, ”Devam Et” butonunu tıklıyoruz (Yeşil okla gösterilmiştir).


6. Adım

Karşınıza gelen sayfada, nüfus bilgileriniz ve alacağınız nüfus kayıt örneği seçenekleri bulunacaktır. Belgeyi alabilmek için seçmemiz gereken bölümler; Nüfus kayıt örneği tipi, eş durumu, vukuatlı belge durumu ve son olarak belgenin verileceği sebeplerle ilgili bölümlerdir. Öncelikle ilk kısımda seçimimizi yapıyoruz (Yeşil okla gösterilmiştir).

Nüfus Kayıt örneği nasıl alınır

7. Adım

İlk kısımda seçim yapmak için tıkladığımızda karşımıza çıkan seçeneklerden, ‘’Nüfus Aile’’ olanı seçiyoruz. Özellikle vize başvurusu için bu belgeye ihtiyacı olan kişilerin bu kısımda nüfus aile olarak seçim yapmaları çok önemlidir, diğer alternatifler tüm bilgileri konsolosluklar tarafından istenilen biçimde sonuç vermediğinden bu şekilde alınan belgeler konsolosluklar tarafından kabul edilmeyecektir.

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

8. Adım

Nüfus Aile seçimi yapıldıktan sonra hemen altında yer alan kısımda ‘’Eski Eşi Listele’’ ve ‘’Vukuatlı Belge (Olayları Göster)” seçenekleri de Evet olarak işaretlenmelidir.

Barkodlu nüfus kayıt örneği

9. Adım

‘’Belgenin Neden Verileceği’’ sekmesi, ihtiyacınıza göre; Kuruma ibraz, kurum talebi veya kişi talebi seçeneklerinden biri seçilmelidir. Vize için seçiminiz fark yaratmayacağından kişi talebi olarak seçim yapmanızı tavsiye ederiz. Kişi talebi seçimini yaptıktan sonra ise aşağıdaki sorgula tuşunu tıklayabilirsiniz.

vize için nüfus kayıt örneği

10. Adım

Karşımıza çıkan bu son ekranda, talep ettiğiniz belge e-devlet sisteminde oluşturulmuş olacaktır. İhtiyacınıza göre belgeyi e-posta olarak gönderebilir, bilgisayarınıza indirebilir ve sonrasında çıktısını alabilirsiniz (Yeşil okla gösterilmiştir).

nüfus kayıt örneği nereden alınır

Vize için Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Vize için alınan nüfus kayıt örneklerinin en önemli özelliği mutlaka barkodlu olması zorunluluğudur. Yukarıda anlatılan adımları uygulayarak aldığınız nüfus kaydı barkodlu olduğundan, konsolosluklar tarafından doğrulanabilir ve vize başvurusunda kullanmanız için uygundur.

Bununla birlikte belgenin vukuatlı (tüm aile bireylerini içeren), olayların yer aldığı ve güncel tarihli olması çok önemlidir.

Önemli Not: Evli veya boşanmış kadınlar için özel bir durum yer almaktadır. Bu özel durumda, birden fazla soyadı bulunduğundan birden fazla belge almak mümkündür. Yukarıdaki anlatımda yer alan 6. aşamada, diğer soyadları da yer alır ve her bir belgeyi tek tek almak mümkündür. Bazı konsolosluklar, kişinin bugüne kadar birden fazla soyadı ile anıldığı durumda her soyadı için ayrı belge talep edebilirler. Danışmanlarımız bu tip bir evrak eklenmesi gerektiğinde sizi bilgilendireceklerdir.

Hangi Vizeler için Nüfus Kayıt Örneği Gereklidir?

Özellikle sponsorlu (Seyahat masraflarını başka birinin karşılayacağı) vize başvurularında, hemen hemen her konsolosluk nüfus kayıt örneğini barkodlu olarak talep etmektedir. Nüfus kayıt olmadan başvuru yapabileceğiniz birkaç örnek vermek gerekirse; Dubai (Birleşik Arap Emirliği), Rusya, Küba gibi ülkeler gösterilebilir. Vizeler hakkında bilgi almak için vize rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.

E-devlet şifreniz olmadan, sadece TC kimlik numarası ile bu belge alınamaz. Bu sebeple PTT şubesinden e-devlet şifresi almanız veya bu belgenin ıslak imzalı hali içim en yakın nüfus müdürlüğüne gitmeniz gereklidir.

Belgeyi verdiğiniz konsolosluk veya benzeri kurumların belgenin gerçekliğini kontrol ettikleri sistemdir. Verdiğiniz belgedeki yer alan karekod ve TC kimlik numaranız ile e-devlet sisteminden belgenin doğruluğu kontrol edilir.

Yukarıda anlattığımız tüm işlemleri eksiksiz olarak yerine getirdiyseniz, alacağınız evrak ”tüm aile bireylerini gösteren nüfus kayıt örneği” olacaktır. Konsolosluklar bu belgeyi ancak tüm aile bireylerini gösteren biçimde kabul ederler.

Evet.

Nüfus cüzdanı sureti, e-devlet sistemi öncesinde muhtarlıklardan alınan bir nevi nüfus cüzdanı kopyası idi. Bugün itibari ile nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı sureti olarak kullanılmaktadır.

Vize için aldığınız nüfus kayıt örneğinin ”belgenin neden verileceği” kısmıda yer alan seçimler konsolosluk tarafından önemsenmediğinden biz en kolay yol olan kişi talebinin seçilmesini öneriyoruz. Ancak siz kurum talebi olarak da alabilirsiniz. Bu şekilde seçim yapıldığında açılan alana belgenin ibraz edileceği kurumun ismi girilmelidir. Vize harici farklı bir kurum için alınan belgelerde de kurum seçeneklerinden size uygun olanı almanızı öneririz.

Şu an güncel nüfus kayıt örneklerinde aile bireyleri listelenirken kardeşler yer almamaktadır. Şayet kardeşlik bağınızı göstermeniz gereken bir durum varsa, bu belgeyi hem siz hem de anne veya babanızdan alıp dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.

Evet vardır. Belgenin alt kısmında da görüleceği gibi bu belgenin geçerlilik tarihi belirtilmiştir. E-devlet üzerinden aldığınız bu belge, aldığınız günden itibaren 30 gün süre ile geçerlidir.

Vize başvurunuz için gerekli olan bir diğer belge de SGK hizmet dökümüdür. Bu belge de yine E-devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. Hizmet dökümünün nasıl alındığını adım adım anlatan SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır isimli sayfamızı ziyaret edin.

4.4/5 - (5 votes)