Almanya’ya eğitim, aile birleşimi ve çalışma amacıyla ikamet etmek için gidenlerin Almanya ulusal vize alması gerekmektedir. Ulusal vize, genel olarak herkes tarafından bilinen Schengen vizesinden (C tipi) farklı olmakla birlikte benzer noktalar da barındırmaktadır. Bu yazıda Almanya Ulusal vizesinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Peki Almanya ulusal vize nedir?

D Tipi Almanya Vizesi

Almanya Schengen vizesi ile 6 ay için Schengen bölgesinde kalabileceğiniz maksimum süre 90 gün ile sınırlıdır. Kesintisiz olarak 90 günden daha fazla kalışlarda, Almanya Konsolosluğu, D tipi Almanya vizesi (Almanya Ulusal Vize) alınması gerektiğini söylemektedir. D tipi Schengen vizesi bulunduran kişiler, bu vizeyi aldıkları ülkede, vizenin izin süresi boyunca oturum ve çalışma iznine de sahip olurlar.

Almanya ulusal vize

 

D Tipi Schengen vizesi C tipi Schengen Vizesini Kapsar mı?

D Tipi Schengen vizesi ile ilgili kafa karışıklığına sebep olan şey C tipi vizeyi (90 güne kadar, turistik, ticari vs.)  kapsayıp kapsamadığıdır. D Tipi Almanya vizesi aldığınızda C tipi vizenin sağladığı tüm haklara sahip olmuş olursunuz. Yani diğer Schengen ülkelerinde 90 güne kadar bulunabilirsiniz. Yanlış bilinen bir diğer konu da D tipi Schengen vizesi ile ilk 3 ay Schengen bölgesine seyahat etme özgürlüğünün olduğudur. Bunu bir örnekle şu şekilde açıklayabiliriz.

Münih’te, Ludwig Maximillian Üniversitesinde erasmus yapmak için tüm şartları yerine getirdiniz. Erasmus ile aranızdaki tek şey D tipi Almanya vizesi. Vizeniz için gerekli olan her şeyi yaptınız ve üniversitede eğitiminize başladınız. Bahar tatilinde de Çek Cumhuriyetinde Cesky Krumlov şehrine gitmek istediniz. Cesky Krumlov’da 3 gün kaldınız ve oradan da Avusturya’nın Linz kentine geçtiniz. Avusturya’da 5 gün kaldıktan sonra tekrar Almanya’ya döndünüz. Bu durumda D tipi vizenin izin verdiği 90 gün Schengen bölgesinde dolaşım izninden sadece 8 gün kullanmış olursunuz. Birkaç hafta sonra bir haftasonu tatilinde Salzburg’a 2 günlüğüne seyahat ettiniz ve geri Almanya’ya döndünüz. Şu an hala 80 gün Almanya dışındaki Schengen ülkelerinde kalabilme hakkınız bulunmakta. Yani kısacası D tipi vizede Schengen bölgesinde kalış süresi vize aldığınız ülkenin dışındaki Schengen ülkelerinde yaptığınız kalışlar için hesaplanmaktadır.

D tipi ulusal vize ile hangi ülkelere gidebileceğinizi incelemek için Schengen ülkeleri sayfasını inceleyiniz.

 

Almanya Ulusal Vize İçin Gerekli Evraklar

Almanya ulusal vize için gerekli evraklar başvuru amacına göre farklılık göstermektedir. Gidiş amacına göre Almanya Konsolosluğu tarafından ilan edilmiş bir dizi evrak seti bulunmaktadır. Aşağıda en çok başvurulan, uluslararası üniversite öğrenci değişim programı olan Erasmus için gerekli olan evraklar listelenmiştir.

Almanya Erasmus vizesi için gerekli belgeler

Burslu Eğitim için Almanya Ulusal vize başvurusu (hibeli) öncesinde gerekli olan evraklar aşağıda belirtilmiştir. Belgelerin orjinalleriyle birlikte 2 adet fotokopileri de verilmelidir. Türkçe belgeler Almanca çevirileriyle birlikte ibraz edilmelidir.

  • Almanca, eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış 2 adet Almanya ulusal vize başvuru formu.
  • İkamet yasasının 54. maddesinde belirtilen, başvuru sahibi tarafından imzalanmış belge eki.
  • Pasaport.
  • 2 adet 35×45 mm ebatında biyometrik fotoğraf.
  • Almanya’daki üniversite veya yüksekokuldan alınmış kabul belgesi (orjinal belgeyi vermek zorunlu değildir).
  • Tam tekmil nüfus kayıt örneği (Düşünceler kısmı doldurulmuş olmalı).
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış yurt dışı sağlık sigortası (Formül A/T 11). Bu belgenin ibraz edilmediği durumlarda seyahat sağlık sigortası poliçesi. Almanya’da öğrenci sağlık sigortası yaptırana dek geçerli olmalıdır (Öğrenci sağlık sigortası kayıt esnasında yapılır).
  • Yaşam ve eğitim masraflarının nasıl karşılanacağını ispatlayan belge:

– Türkiye’de öğrenim görülen üniversiteden alınmış, burs süresi ve miktarının belirtildiği burs onayı.

– Aylık burs miktarı ile birlikte Federal Eğitim Teşvik Yasasına göre 720€ olarak belirlenmiş tutar ile burs miktarı arasında eksik kalan miktarın nasıl karşılacağını gösteren belge:

  1. Ebeveyn tarafından verilen noter tasdikli taahhütname. Eksik miktarın her ay ebeveyn tarafından karşılanacağını belirtir (Ebeveynin maaş bordrosu, hesap ekstresi, emeklilik belgesi gibi gelir belirten belgeler ibraz edilmelidir)
  2. Bir Alman bankasında açılacak bloke hesap. Bir yıllık eğitim için gerekli tutarın her ay 1/12’si çekilebilir olmalıdır.

 

Sıklıkla başvurulan Almanya Erasmus vizesi dışında örneğin, Mavi Kart için uygun olan ve Almanya’ya çalışmak için gidecek olanlar için daha farklı evraklar istenmektedir. Gidiş amacınıza göre birbirlerinden çok farklı evraklar istendiğinden, Almanya ulusal vize başvurusu yapacaksanız danışmanlarımızla iletişime geçiniz.

Almanya’ya turistik, ticari, sağlık, sportif amaçlarla gidip 90 günden az kalacaksanız C tipi Schengen vizesine ihtiyacınız var demektir. C tipi Almanya Vizesi başvurusu yapmak için bağlantıya tıklayınız.

Eğer hangi vize tipine ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz yorum kısmında belirtiniz veya bizimle iletişime geçiniz.

 

Rate this post