Bu yazıda, son zamanlarda Yunanistan vizesi başvurusu yapanlarda kafa karışıklığına sebep olan Hellas vize incelenmiştir.

Geçtiğimiz dönemde, Makedonya’ya yapılan seyahatler sonrasında Yunanistan, pasaportlarında Makendonya damgası bulunan yolcuların Schengen vizesi başvurularını kabul etmemekteydi. Bu durumdan dolayı Yunanistan Devleti, Makedonya’ya giriş yapmış olanlara Yunanistan Schengen vizesi yerine kısa süreli ulusal vizeleri olan Hellas vize veriyordu.

Yunanistan Schengen vizesi ile ilgili bilgiler için bu yazıyı inceleyiniz: Yunanistan Schengen vizesi

hellas vize

Yolcuların bu konuda yaşadığı problemlerin dikkate alınmasıyla Yunanistan Konsolosluğu, Hellas vize uygulamasının kaldırıldığı duyurulmuştur. Bundan böyle pasaportunda Makedonya girişi olanlar Yunanistan vize başvurularında Schengen vizesi alabilecekler. Peki geçmiş dönemde yolcuları bu denli uğraştıran Hellas vize uygulaması neydi?

 

Hellas Vizesi Nedir?

Hellas vizesi, Makedonya’ya giriş yaptıktan sonra Yunanistan vizesi için başvuru yapacak olan yolculara ayrı bir kağıda basılan bir vize idi. Hellas vizesi ile Yunanistan’a giriş yapabiliyor fakat diğer Schengen ülkelerinde dolaşım hakkınız bulunmuyordu.

 

yunanistan schengen vizesi

Yunanistan schengen vizesi

 

Yunanistan ve Makedonya arasındaki sorun

yunanistan makedonya vize problemi

Büyük İskender, (MÖ 336 – MÖ 323 Makedonya Kralı)

Günümüzde vize sorunu olarak karşımıza çıkan bu durumun aslında çok eskilere dayanan bir hikayesi var. Öyle ki bu sorun M.Ö. 700’lü yıllara kadar dayanıyor. 1991 yılında günümüz Makedonya’sının Yugoslavya Federasyonundan bağımsızlığını ilan ederek çıkmıştır. Makedonya’nın geçmişini; kendi ataları olarak kabul ettikleri Büyük İskender’e kadar uzandığını savunan Yunanistan, bu sebepten ötürü Makedonyayı Helen geçmişe sahip bir devlet olarak görmektedir. Fakat bu duruma Makedonya Cumhuriyet’i yetkilileri şiddetle karşı çıkmaktadır. Asıl Makedon ırkının, Slav ırkından geldiğini ve geçmişte hiçbir zaman Yunanca konuşmadıklarını iddia etmektedirler.

Yunanistan’ın kuzey komşusu Makedonya Cumhuriyeti ile, sınıra yakın bir bölgedeki aynı isme sahip Makedonya bölgesi sebebiyle; Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti’nin anayasal ismini tanımamaktadır. Tarihindeki en büyük kriziyle iç içe olan Yunanistan’ın şu anda Makedonya’nın ismi konusundaki olumsuzluğu gidermek amacıyla yapılacak herhangi bir anlaşmaya ya da görüşmeye yanaşması beklenmemekte.

Kaynak: http://akademikperspektif.com/2012/02/28/makedonya-yunanistan-isim-sorunu/

Hellas vize uygulaması hakkında aklınıza takılan sorularınızı aşağıdaki yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Rate this post